GeoExplorer

Najsympatyczniejszy nietoperz?

przez , Paź.14, 2014, w Flora i Fauna

Rudawka okularowaRudawka okularowa (Pteropus conspicillatus) to koczowniczy gatunek nietoperza, żywiący się owocami roślin. Nazywane bywają kalongami lub lisami latającymi.
Wiele gatunków jest zagrożonych wyginięciem, ze względu na wysoki poziom polowań w celach konsumpcyjnych, bądź medycznych. Zwierzęta są także zabijane dla sportu.
Jego nazwa pochodzi od charakterystycznego koloru futerka wokół oczów, które wyglądem przypomina okulary. Odpoczywają w dużych stadach uwieszone na gałęziach, z głową skierowaną w dół.

Gatunek ten odgrywa ważną rolę w deszczowych lasach, ponieważ rozsiewa nasiona wielu gatunków drzew. W Australii nietoperze te są postrzegane przez wiele osób jako szkodniki sadów. Utrata siedlisk oraz opinia  szkodników spowodowała znaczny spadek populacji.
Gatunki zaliczane do tego rodzaju (Pteropus, rodzaj nietoperzy z rodziny rudawkowatych – Pteropodidae) są największymi nietoperzami na świecie. Rozpiętość ich skrzydeł sięga do 170 cm (Pteropus giganteus). Do rodzaju zalicza się kilkadziesiąt gatunków.
Rudawka okularowa występuje w strefie tropikalnej i subtropikalnej Australii, na Wyspach Halmahera, w Papui Nowej Gwinei oraz na sąsiednich wyspach i Oceanii.

:, , , , , , ,

Leave a Reply

Szukasz czegoś?

Użyj poniższego formularza:

Nadal nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zostaw komentarz w notce, lub skontaktuj się z nami a zajmiemy się tym.

Blogroll

Kilka bardzo polecanych stron...